Gazpacho VS Salmorejo

Havalar iyice ısınmış, bayıltıcı sıcaklar başlamışken iç ferahlatan bir yazıya ne dersiniz? 🙂 İspanya mutfağının dünyaca ünlü soğuk çorbası Gazpacho ve ondan daha az bilindiğinden midir nedir içten içe kıskançlık krizlerine giren teyze kızı Salmorejo hakkında iki kelam edelim.

İspanyollar da tıpkı bizim ayran aşımız gibi sıcaklarda kurtarıcı rol üstlenen soğuk çorbaları mutfaklarından eksik etmiyor. Gazpacho, tüm dünyada kendine yer etmiş olsa da, Salmorejo da Cordoba’nın kalbinde doğmuş özellikle Endülüs Bölgesi’nde çok sevilen bir aperitif / tapas. Her ikisi de değişik bölgelerde farklı tariflerle yapılsa da ben en geleneksel halleri ile anlatmaya çalışayım.

gazpacho-o-salmorejo.jpg

Her iki tarifin de ana malzemesi olgun, kırmızı yaz domatesleri. İyi kaliteli bir sızma zeytin yağı da tariflerin olmazsa olmazı. E bu kadar benziyorken nesi farklı bunların derseniz, buyurunuz tariflere…

Gazpacho:

Gazpacho, Endülüs Bölgesi’nin sıcağı ile baş etmek üzere bölgede en çok bulunan malzemeler domates, sarımsak ve zeytinyağının bir araya gelmesiyle oluşmuş, çeşitli tariflerle günümüze kadar gelmiş. Deniz mahsüllü, avakadolu, taneli ya da püre halinde birçok versiyonu olsa da ben geleneksel Gazpacho tarifini paylaşacağım.

GAZPACHO-IMAGE

Tüm işlem mutfak robotunda gerçekleşiyor. Öncelikle soyulup dörde bölünmüş domatesleri robotta çekip ardından soyulmuş salatalık, soğan, sarımsak ve yeşil biberi ekliyoruz. Son olarak zeytin yağı, sirke ve suyla ıslatarak yumuşattığımız ekmeği de ekleyerek tüm malzemeler iyice karışana kadar mutfak robotunu çalıştırıyoruz.

Servis etmeden önce buzdolabında iyice dinlendiriyoruz ki lezzeti iyice otursun. Gazpacho’yu bu haliyle sade olarak ya da minicik doğranmış yeşil elma dilimleri veya ton balığı parçaları ile servis edebiliriz.

Salmorejo:

Salmorejo, Gazpacho ile ortak malzemeler bulundurmasına rağmen daha koyu kıvama sahip ve yine soğuk olarak tüketilen bir tapas. Malzemelerinden midir yoksa başka sırrı var mıdır bilmem ama en güzelini gerçekten Cordoba’da yiyebilirsiniz. Az malzemeli ve yapımı kolay olsa da doğru kıvamı tutturmak pek kolay olmuyor.

salmorejo-image

Tüm malzemeler robottan geçirildikten sonra  Salmorejo’nuz hazır! Ancak yaparken karışımın çorbadan ziyade püre kıvamına daha yakın olmasına dikkat etmelisiniz. Sıvı olduğu takdirde ekmek içi miktarını çoğaltıp durumu dengeleyebilirsiniz. Yine servis etmeden önce  buzdolabında bir süre dinlendirmeyi unutmayın.

Orijinal Salmorejo, jamon (İspanya’nın domuz pastırması) ve haşlanmış katı yumurta parçaları ile servis ediliyor. Sizde tercihe göre haşlanmış yumurtayı küçücük parçalayarak üzerine ekleyebilir veya sade olarak tüketebilirsiniz.

Umarım tarifleri dener ve bu sıcak yaz günlerinde biraz olsun içinizi ferahlatırsınız. Deneyenlerin yorumlarını bekliyorum. Bu iki domates güzelinden sizin şampiyonunuz hangisi? 🙂

Reklamlar

One thought on “Gazpacho VS Salmorejo

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s