Paella: Mutfakta parti var!

İspanya’da bir mutfakta paella yapılıyorsa bilin ki o evde bir aile/ arkadaş toplantısı vardır. Rengiyle, cümbüşüyle, bereketiyle paella en çok kalabalık sofralara yakışır. Ana vatanı Valencia olsa da her şehirde bayıla bayıla yenen, pazar günleri sofraları şenlendiren paella, festivallerin de en gözde yemeğidir. Festivallerde yüzlerce kişiye yetecek dev tencerelerde pişirilir. Tavuklu, sebzeli, deniz ürünlü, hatta mürekkep balıklı bir sürü versiyonu olduğu için herkes kendi  damak tadına uyabilecek bir paella bulur. En şenliklisi ise eti, sebzesi ve deniz ürünlerini bünyesinde toplayandır. O ne öyle karman çorman diyenleriniz de haklı! Paella tarihte Fas’lı kralların aşçıları tarafından mutfakta kalan malzemeler ile büyük tavalarda yapılıyormuş. Paella adının da kökeninin Arapça bir kelime olan ve yemek artıkları anlamına gelen ‘baqiyah’ dan geldiği söyleniyor. Paella’nın pişirildiği özel tavalar ‘Paellera’ ların ise Romanyalılar tarafından getirildiği biliniyor.

Festivallerde pişirilen paellaya örnek

Bu kadar tarihi bilgiden sonra tabii ki gerçek İspanyol Paella’sının tarifini paylaşacağım. Bu tarif bol malzemeli olan, siz isteğinize göre malzemelerde eksiltmeler yapabilirsiniz. Fotoğraflarda gördüğünüz Paella İspanyol kayınvalidemin tarifi ile ikimizin ortak yapımı. Özellikle deniz ürünü sevenlerin cenneti olabilecek bir yemek. Malzemeleri çok, hazırlık süresi biraz uzun sürse de gözünüz korkmasın. Tek başına tüm besinleri karşılayacağı için yanına başka bir şey yapmaya gerek kalmıyor ve buz gibi bir birayla da çok iyi gidiyor. 🙂

Malzemeler: (4 kişilik)

*1 orta boy soğan

*3 diş sarımsak

*1 kırmızı biber

*1 çarliston biber

*1 havuç

*1 küçük domates

*1 avuç bezelye

*1 avuç iç bakla

*1 bardak yuvarlak taneli pirinç

*Birkaç parça tavuk ve tavşan eti

*8 adet büyük boy karides

*8 kalamar dilimi

*8 adet midye

*15-16 adet kum midyesi

*Safran

*Lezzet vermesi için tuz, defne yaprağı, birkaç dal maydanoz, bir küp bulyon, kırmızı toz biber

Hazırlanışı:

Eğer paellayı etli yapacaksınız, öncelikli olarak onları hazırlamak gerekiyor. Etleri kuş başından daha büyük doğrayıp zeytinyağında altın rengi alana kadar pişiriyoruz. Lezzet vermesi için tavaya birkaç dal maydanoz ve defne yaprağı ekliyoruz. Etleri piştikten sonra bir kenara ayırıyoruz.

Büyük midyeleri temizleyerek dibine çok az miktarda su koydğumuz tencerede, tencerenin ağzı kapalı olarak pişiriyoruz. Suyu çok koymaya gerek yok, midyeleri haşlamıyoruz sadece açılması için gerekli buharı sağlaması yeterli. Midyeler açıldıktan sonra tencereyi ateşten alabiliriz.

Soğan, havuç, domates ve biberleri mümkün olduğunca küçük doğruyoruz. Etleri pişirdiğimiz tavaya ekleyerek orta/ yüksek ateşte sebzeleri pişiriyoruz. Havuçlar biraz yumuşayınca bezelye ve iç baklaları da ekliyoruz.

IMG_3777

Pişen sebzelere kalamar dilimlerini ekliyoruz. Kalamarlar da yumuşadıktan sonra etleri de tavaya koyup üzerlerini geçene kadar su koyuyoruz. Ezdiğimiz sarımsakları, bulyonu, tuz, toz kırmızı biber ve safranı da ekliyoruz.Baharat miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Ama safranın yeterli kadar koymuş olmanız gerekiyor. Gerektiği kadar koyup koymadığınızı yemeğin rengine bakarak anlayabilirsiniz. Turuncu rengini yakaladığınızda safran miktarınız iyi demektir.

Su kaynadıktan sonra pirinci ekliyoruz. Eğer daha az veya daha çok kişi için hazırlıyorsanız pirinç miktarını kişi başı bir avuç olacak şekilde düşünebilirsiniz.

10 dakika sonra, sadece bıyıklarını temizlediğimiz karidesleri kabuklu halde tencereye ekleyip 2-3 dakika arkalı önlü pişiriyoruz. Karidesler çok çabuk piştikleri için paella suyunu çekene kadar tencerede kalırlarsa fazla pişmiş olacaklar. Bu yüzden 2-3 dakika sonra onları tavadan alıp bir tabakta bekletiyoruz. Büyük midyelerinin üst kabuklarını ayırıyoruz. Paellanın üzerine dizmek için midyelerin olduğu kabukları kullanıyoruz. Siz de dilerseniz pişen sebzelerden biraz ayırıp midyelerin üzerine koyabilirsiniz. Daha güzel, renkli bir sunum oluyor.

Paella suyun dörtte üçünü çektiğinde kum midyelerini ekliyoruz. .Büyük midyeleri ve karidesleri de üzerine dizdikten sonra birkaç dakika daha kıvam almasını bekliyoruz. Piştikten sonra üzerine temiz bir bez kapatıp 10 dakika dinlendiriyoruz. Limon dilimleri ile beraber servis ediyoruz. Afiyet olsun!

Reklamlar

One thought on “Paella: Mutfakta parti var!

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s