İspanyol Kokteylleri

Yazın tam ortasında sıcaktan içimizin kavrulduğu bu günlerde İspanyol kokteylleri ile içinizi ferahlatmaya ne dersiniz? Malum, demiştim ya sıcak burada bir doğal afet tadında. Sanırım bu yüzden İspanyollar ellerinde bulunan en yaygın alkollü içkiyi, şarabı şekilden şekile sokarak yaz günlerine yaren etmişler. Güneş en tepedeyken bile rahatlıkla içilebilecek buz gibi, hafif, zaman zaman meyve sürprizleri ile bu karışımlar lezzetli birer yangın söndürücü görevi görüyorlar. En yaygın tüketilen bazı kokteylleri akrabalık ilişkileri ile beraber sizlere tanıtmak da bana düşüyor. Yazının sonunda da sürpriz bir tarif var, deneyin pişman olmayacaksınız. 🙂

Calimocho: Özellikle gençler arasında yaygın olan, ucuz maliyetli ve hızlıca hazırlanabilir olduğundan sokak partilerinde sıklıkla tercih edilen bir içki. Kökeninin Bask bölgesi olduğu söyleniyor. Eskiden ‘Cuba Libre del pobre’ yani fakirlerin Cuba Libre’si olarak da adlandırılırmış. Hatta yetmişli yıllarda Calimocho’ya Barcelona bölgesinde ‘Cubata Gitano’ yani çingene kokteyli de denirmiş.

En basit tarifi ile kola ve kırmızı sofra şarabının 1:1 ölçü ile karıştırılmasından elde edilen Calimocho’ya meyveli bir aroma vermek için isteğe göre limon dilimleri ve böğürtlen likörü de katılabiliyor.

Sangria: Şüphesiz dünya çapında en çok bilinen İspanyol kokteyli Sangria. Adını, kan kırmızısı renginden dolayı İspanyolca kan anlamına gelen ‘sangre’ den alan bu eğlenceli içecek birçok turist tarafından tapasların yanında tercih ediliyor. Sangria hemen hemen her yerde ‘jarra’ larda yani sürahilerde ve bol buzla servis ediliyor. Kökeni konusunda hala tartışmalar mevcut, İspanyol / Portekiz olduğu yaygın bir şekilde savunulsa da Sangria’yı İngilizlerin bulduğuna dair söylentiler de var.

Sangria’nın yüzlerce farklı tarifi üretilebilir. Bu yüzden, herkesin kendi zevkine göre farklı meyveler ve alkollü içecek takviyeleri ile özgün aromalar yakalaması mümkün. Kavunlu, çilekli hatta elmalı versiyonları bile yapılan sangiranın klasik tarifinde ise; kırmızı sofra şarabı, taze portakal suyu, fanta, şeker, portakal ve şeftali parçaları yer alıyor. Sangria yaparken dikkat edilmesi gereken iki nokta var; ilki şarabın mutlaka genç, yani yıllanmamış olması. Diğer nokta da, meyvelere aromalarını şaraba iyice geçirebilmeleri için yeterli zamanı tanımak yani Sangira’yı tüketmeden önce buzdolabında tercihen 5-6 saat dinlendirmek.

Tinto de Verano: Adı ‘yaz kırmızısı’ anlamına gelen Tinto de Verano Sangria’nın kız kardeşi. İspanyollar tarafından Sangria’ya göre daha çok sevilen ve tercih edilen yapımı da daha kolay olan bir kokteyl. Bu tercihte Sangria’nın turistik şöhretinin de negatif etkisi olduğu söylenmekte. 🙂 Tinto de Verano’nun doğduğu yer Cordoba şehri olarak biliniyor. Calimocho’ya kola yerine gazoz ve Martini eklenerek keşfedildiği iddialar arasında.

Tinto de Verano, ailenin diğer üyeleri gibi kırmızı sofra şarabı ile yapılıyor. Şaraba eşit ölçüde gazoz ve arzuya göre Red Martini ekleniyor. Mutlaka bol buzla servis ediliyor. İsteğe göre limon dilimleri de kokteyle eşlik edebiliyor. Hatta İspanya’da herhangi bir barda Tinto de Verano siparişi verdiğinizde limonlu mu limonsuz mu istediğiniz mutlaka sorulur. İspanyollar tarafından çok sevilen ve tercih edilen bu kokteyl marketlerde bile paketli olarak satılıyor. En bilinen ve tüketilen markalardan biri de Don Simon. İspanya yazlarının ruhunu yansıtan eğlenceli reklamını şuradan izleyebilirsiniz:

https://www.youtube.com/watch?v=P2A5IEfAVbY

Rebujito: Tinto de Verano’nun kuzeni Rebujito, beyaz şarap ile yapıldığından daha kolay içimli ve hafif. Endülüs Bölgesi’ne ait olan Rebujito, bu bölgedeki festivallerde, pikniklerde yoğun ilgi gören ve bolca tüketilen bir kokteyl. İsteğe göre nane yaprakları da eklenip ferahlığına ferahlık katılabiliyor. Yapımında genellikle İspanya’nın Manzanilla şarabı kullanılsa da çok asidik olmayan ve meyve notaları barındıran herhangi bir beyaz şarap da yeterli olacaktır.

Klasik tarifi ise çok basit, 1/3 beyaz şarap ve 2/3 ölçü Sprite / gazoz karışımından hazırlanıyor. Bol buz, diğer türevleri gibi olmazsa olmazı.

Ponche de melocotón: Sangria’nın kuzeni Ponche de melocoton, şeftali genlerini ondan alarak beyaz şarabın hafifliğini de içine katmış, mis gibi tarçın kokusu ile de çekiciliğini arttırmış. Benim favorilerimden olması ile beraber, Jaen bölgesinde sıcak yaz gecelerinin bir numaralı eşlikcisiymiş. O zaman bu lezzeti denemeniz ve bana telepatik teşekkürlerinizi iletebilmeniz için buyrun Ponche de Melocoton tarifine:

Malzemeler:

* 1L beyaz sofra şarabı

* 1L gazoz / Sprite ya da çok soğuk su

* 200 gr şeker

* 2 tane çubuk tarçın

* 2 limon

* Bol buz

Yapılışı:

Şeftalileri mümkün olduğunca minik doğrayın ve büyük bir kaseye koyun. Üzerlerine tarçın çubuklarını, şekeri, limon kabuklarını koyun. Kalan limonları da dilimleyerek karışıma ekleyin. 1 litre şarabın tamamını da ekleyerek karıştırın ve tüm malzemelerin sıkı fıkı arkadaş olabilmesi için buzdolabında biraz dinlendirin. Servis etmeden önce 1L soğuk gazozu da dinlenmiş şarap şeftali karışımına katın. Daha az şekerli bir tat isterseniz gazoz yerine soğuk su ya da soda kullanabilirsiniz. Bol buzla beraber servis edin. Que Aproveche! (Afiyet olsun!)

Dünya’nın en iyi Sangria tarifini verdiğim posta buradan ulaşabilirsiniz!

Reklamlar

2 thoughts on “İspanyol Kokteylleri

  1. Cansu’cum çok teşekkürler, hemen kendime Ponche de melocotón hazırlıyorum.. yoksa bu sıcaklarla başedilemeyecek. Sana herşey çok yakışıyor, yazmak da öyle..devam.:))
    Çok tebrik ediyorum.

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s